Hundebørste

Hvad skal du være opmærksom på i forhold til hundebørste?

Af Finn Bennetsen – Hundeejer, produkttester og skribent.

Hundebørste

Elsker din hund at rulle sig rundt i haven – og meget gerne i mudderpøle og vandpytter? Så vender den helt sikkert også hjem med både snavs, blade og andre dejlige sager i pelsen. En hundebørste er en af de bedste investeringer for en hundeejer. Du bør altid i et eller andet omfang pleje hundens pels, så den kan holde sig sund.

Læser du vores guide, bliver du godt klædt på til at vælge den bedst mulige hundebørste til din firbenede ven.

Indholdsfortegnelse

Bedste hundebørste

Der findes et utal af forskellige hundebørster; lad os blot nævne hundebørste kort hår, hundebørste til filtret pels og hundebørste til langhåret hund. Dé hundebørster, der klarer sig bedst i test, er ikke nødvendigvis de bedste til din hund.

Det afhænger helt og holdent af hundens pels, og om den har underuld eller ej. Det spiller også ind, hvilken type struktur hårene har. Du skal derfor kende en smule til den pågældende hunderace, og hvilken type pelspleje der bedst passer til racen. Er du i tvivl, så spørg gerne de professionelle til råds, så du kommer rigtigt i gang med pelsplejen.

Sammen med hundebørster kan du også bl.a. tilvælge hundekamme, karter, massagebørster hundeshampoo og hundebalsam, så du får alle de nødvendige redskaber og selv kan varetage hundens forskellige behov.

Det skal du være opmærksom på, når du køber en hundebørste

Her får du en gennemgang af, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du køber en hundebørste:

  • Langhåret eller korthåret hund: Du kan finde hundebørster, der er designet til forskellige pelslængder. Du skal derfor gå bevidst efter den type, der passer bedst til den enkelte hund. En klassisk hunderace som en cocker spaniel er f.eks. en langhåret hund uden underuld, der går under betegnelsen silky coat – og som er ekstra nem til at sammenfiltre.
  • Hvilken type hundebørste: Hundebørster kan fås i mange forskellige designs, både med børstehår og forskelligartede pigge. Du kan også finde forskellige kombinationsbørster, der f.eks. kobler svinehår med nylonpigge.
    De enkelte børster vil have specifikke funktioner. Som eksempel kan nævnes børster med vildsvinehår, der er gode til den fine pels. Andre børster med pigge uden dupper har gerne en massageeffekt, der er behagelig for hunden. Du kan også supplere med egentlige karter eller strigler, der modvirker fældning eller yderligere sammenfiltringer.
  • Fælder din hund meget: Hvis din hund fælder rigtigt meget, får du muligvis brug for en særlig hundebørste, der fremskynder fældningsprocessen og dermed gør det nemmere at kontrollere de mange løse hår. Nogle hunde fælder meget på bestemte tidspunkter af året, mens andre fælder hele året rundt.

Hvorfor skal du være opmærksom på hundens pelstype?

Hvilken børste til bomuldshund? Hvilken børste til labrador?
Pelspleje handler om langt mere end at definere længden på pelsen. Du skal f.eks. også gerne vide, om din hund har underuld, og hvordan hårstrukturen er. Det siger en del om, hvordan pelsen skal plejes – og om den f.eks. har nemt ved at sammenfiltre og derfor kræver lidt ekstra opmærksomhed.

Underulden er det lag, der beskytter hunden mod kulden, og som bliver dækket af de såkaldte dækhår, der kan have en forskelligartet struktur.
Der findes mange forskelligartede kombinationer, men som eksempel kan nævnes stockpels, hvor hunden har en tæt underuld med korte dækhår. Det gælder f.eks. for labradorer, der er ret nemme at pleje, men kan kræve lidt ekstra pleje både forår og efterår, hvor racen fælder ekstra meget.
En hundebørste til labrador bør være den type, der er ekstra god mod fældning, da hunden både fælder fra dækhårene og underulden.

Omvendt har en hunderace som Old English Sheepdog en tyk underuld og lange dækhår – denne pelstype gør, at der ofte opstår knuder i pelsen, hvorfor du skal være grundig med pelsplejen. Det er også en hund, der fælder meget hen over året, så her vil en børste til hund der fælder eller en hundebørste til underuld også være et af de bedre valg.

Er der mange hundehår i hjemmet, kan du med fordel vælge at supplere med en særlig hundebørste til støvsuger. Flere støvsugerproducenter har lanceret særlige mundstykker, der nu er endnu mere effektive, når det kommer til støvsugning af kæledyrshår.

Har du det svært med hundehår og/eller har du allergi, kan du gå efter de mere allergivenlige hunderacer, som f.eks. den altid populære bomuldshund. Dens pels har en tendens til at sammenfiltre, men den fælder hverken fra dækhår eller underuld, som den slet ikke har.

Hvorfor er pelspleje særligt vigtig for din hund?

Er du ikke OBS på at få plejet hundens pels, kan det nemt ende med en tur til dyrlægen – enten for at få hjælp til at trimme håret eller for at få behandlet diverse infektioner.

I første omgang kan knuder i pelsen blot være et irritationsmoment for hunden, men det kan også ende med at blive et ret så smertefuldt forløb.
Sammenfiltrer pelsen, vil der ikke komme den samme mængde luft ned til huden, ligesom der kan ophobe sig flere bakterier i det sammenfiltrede hår. Det kan i sidste ende give kløende, tør hud og infektioner. Det vil også bevirke, at hunden kradser sig meget og måske ikke føler sig veltilpas i samme grad som tidligere.

Det er ikke kun selve hundens krop, du skal være opmærksom på. Også hundens ører kan være et problemområde. Det gælder især for hunde med lange ører.

Pelspleje handler kort og godt om hundens sundhed. Du kan i virkeligheden overføre det til dig selv, og hvordan du har det, hvis håret ikke bliver vasket eller redt gennem en længere periode. Hunde er ikke lige så renlige som eksempelvis katte, og du bør derfor give din hund en hjælpende hånd med den personlige pleje; gerne helt fra hvalpestadiet.

Når du reder hundens hår på regelmæssig basis, vil det dels være med til at give dig et tættere bånd med hunden, og dels vil du også kunne holde bedre øje med, hvordan huden har det, eller om hunden f.eks. døjer med skæl.

Sådan vænner du hunden til en hundebørste

Du bør vænne hunden til pelspleje i en tidlig alder fra den er hvalp.

En optimal pelspleje kræver, at du er omhyggelig og får redt pelsen på regelmæssig basis. Ellers skal du muligvis i gang med at rive små knuder ud fra gang til gang.
Det må på ingen måde blive en kamp at skulle i gang med hundebørsten. Hunden skal helst føle det som ren forkælelse, men du skal også anerkende hundens grænser. Du skal her lære at aflæse hundens særlige tegn.

Føler hunden sig irriteret ved situationen, er det på tide at lægge hundebørsten væk for en stund.

FAQ

Hvorfor er det vigtigt at bruge en hundebørste?

Du skal bruge en hundebørste af hensyn til hundens sundhed. Sammenfiltrer pelsen, vil der ikke komme den samme mængde luft ned til huden, ligesom der kan ophobe sig flere bakterier i det sammenfiltrede hår. Resultatet kan blive en kløende, tør hud, eller i værste fald infektioner.

Hvilken hundebørste skal jeg vælge?

Du skal først og fremmest vide, hvilken type pelspleje din hund har brug for. Er den korthåret eller langhåret? Har den underuld, så den fælder en del? Eller har din hund en type pels, der gør, at den meget nemt sammenfiltrer?
Der findes hundebørster til alle behov – så vær opmærksom på, hvad du har brug for.

Er det nemt at vænne min hund til en hundebørste?

Det bedste råd er, at du vænner hunden til pelspleje i en tidlig alder, gerne fra den er hvalp. Her kan det blive nødvendigt at lege pelspleje ind i hundens daglige rutiner. Beløn gerne den unge hund med en lille godbid, når du er færdig med at rede pelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *