Bedste hundetrimmer - Læs om de bedste hundetrimmere her
Af Mathias Olesen – Hundeejer, produkttester og skribent.
Har du en skøn firbenet ven, skal du også passe godt på hundens pels. Nogle racer er lette at holde pelsen på, mens andre kræver en del mere arbejde med børstning, klipning og vedligeholdelse.
Du kan selvfølgelig tage din hund med til hundefrisør, hvis den trænger til at blive klippet eller trimmet, men du kan også selv trimme din hund. Det kræver blot, at du har en god og effektiv professionel hundetrimmer, der er lavet til formålet.
Vi har fundet en række af de bedste hundetrimmere, som vi har testet i vores egen hundetrimmer test. Du kan nemt få et overblik over dine muligheder, hvis du selv vil i gang med at trimme din hund.
Indholdsfortegnelse
Det skal du overveje, når du køber en professionel hundetrimmer
Det kan være svært at vurdere, hvilken hundetrimmer du skal investere i, hvis du ikke har erfaring med det. Der er mange forskellige udgaver med forskellige funktioner, hvor du skal finde dén, der bedst passer til dine behov.
Først skal du vurdere, hvad der er behov for, når du skal bruge en trimmer. Det gælder både i forhold til den pelstype, din hund har, men også hvilken form for resultat du ønsker.
- Pelstypen afgør i høj grad både, hvor kraftig din trimmer skal være og hvilken type skær, der er behov for. En krøllet puddel har brug for et andet skær end en langhåret shih tzu.
- Resultatet kan også have betydning for, hvilken model du skal gå med. Har du brug for at klippe i forskellige længder, er det nødvendigt, at din trimmer kommer med forskellige afstandskamme.
Når du har fundet ud af dine ønsker og behov til din trimmer, kan du overveje de forskellige typer, der er tilgængelige på markedet. Du kan både få manuelle udgaver, hvor du kan lave detaljer og finere klipninger, men der er også elektriske modeller, der er hurtigere og mere effektive.
Med eller uden ledning?
Når det kommer til de elektriske modeller, kan du både få dem med og uden ledning. Der er fordele og ulemper ved begge typer.
Hundetrimmer med ledning
En hundetrimmer med ledning løber aldrig tør for strøm. Den bliver ved med at arbejde effektivt, og du kan være sikker på, at du kan gøre trimningen færdig, så du ikke skal holde pauser, mens trimmeren oplader.
Ulempen ved en hundetrimmer med ledning er, at du selvfølgelig skal være opmærksom på ledningen. Der skal både være adgang til strøm, så den kan komme i stikkontakten, og ledningen kan også være i vejen, mens du arbejder.
Hunden kan også vikle sig ind i ledningen, hvis den står uroligt, så du skal bruge tid på at filtre ledningen ud. Det kan også være nødvendigt at tænke over afstand fra stikkontakt til arbejdsplads, så du ikke skal trække unødigt i ledningen for nå hele vejen rundt om hundens krop.
Ledningsfri hundetrimmer
Den ledningsfri hundetrimmer er smart, hvis du gerne vil have stor bevægelsesfrihed. Det gælder både i forhold til at komme rundt om hunden, men også arbejdspladsens placering.
Uden en ledning kan du nemt bevæge trimmeren rundt om kroppen på hunden, så du kan nå alle steder. Der er ingen ledning, der kan komme i vejen eller forhindre dig i at nå, og hunden kan ikke blive filtret ind.
Samtidigt kan du eksempelvis trimme hunden udenfor i haven uden behov for stikkontakt i nærheden. Du slipper for at skulle have gang i støvsugeren, når du er færdig, hvis du har klippet hunden udendørs.
Du skal dog være opmærksom på, hvor lang batterilevetid din trimmer har, så du er sikker på, du kan trimme hele hunden på én gang. Det er også nødvendigt at lade den op, så du altid har fuldt batteri, før du går i gang.
Vigtige funktioner ved en hundetrimmer
Der er en række elementer ved en maskine, du skal være opmærksom på, når du køber en hundetrimmer. Nogle kan være mere vigtige for dig end andre, men du bør have taget stilling til følgende ting:
Skærehoved til trimmer til pelstypen
Den bedste hundetrimmer passer til hundens type pels, hvor den er udstyret med det rigtige skærehoved. Skærene på hovedet kan du få i forskellige udgaver, hvor nogle er mere velegnede til bestemte pelstyper end andre. Eksempelvis kan en meget krøllet pels kræve et særligt skær, der er lavet præcis til det formål.
Sørg for, at du har læst op på din specifikke hund pelstype. Det sikrer dig, at du kan udvælge den hundetrimmer med skær, der er tilpasset din hunds type af pels.
Afstandskamme til forskellige længder
Hvis du gerne vil kunne klippe pelsen i bestemte eller måske forskellige længder, skal du have en model med afstandskamme. Du kan også få udgaver, der har indbyggede længder, men der er du begrænset til én pelslængde, når du trimmer.
Afstandskamme monterer du på selve skærehovedet, der holder skærene en bestemt afstand fra huden. Det er muligt at få et utal af forskellige længder på afstandskamme, så du kan trimme i den længde, der er bedst for din hunds pels og giver det rigtige look.
Vil du have en model med afstandskamme med ekstra lang levetid, skal du gå med en udgave af metal fremfor plastik. De fungerer lige godt, om de er i plast eller metal, men der er stor forskel på holdbarheden.
Gå med en lydsvag hundetrimmer
En elektrisk hundetrimmer larmer altid en smule, men der er stor forskel på, hvor meget støj de producerer model til model. Hunden har en langt bedre hørelse end dig, og de vil derfor også være mere sensitive overfor lyd, end du selv er. Derfor bør du vælge en lydsvag model, der larmer mindst muligt, når du trimmer.
Nogle hunde er mere utilpas ved at få ordnet pelsen, og både forkrop, poter og hoved kan være svært at komme til, hvis hunden bliver nervøs eller bange over larmen.
For at lette besværet og gøre klipning og trimning til en bedre oplevelse, anbefaler vi en lydsvag hundetrimmer til opgaven.
Kig efter A5 kompatibel trimmer
Når du skal investere i en hundetrimmer, kan du gå efter modeller, der er mærket som A5 kompatible. Det betyder, at du kan anvende både afstandsstykker og klippeskær fra andre producenter.
Der kan være stor forskel i pris på afstandsstykker og skærehoved til hundetrimmere, og derfor er du sikker på, at du altid kan anskaffe nyt med en A5 kompatibel model. Det kan spare dig penge, når du slipper for at investere i en helt ny maskine, men kan nøjes med nyt udstyr.
A5 fungerer derfor som en slags standardmål, hvor modellers udstyr passer med hinanden på tværs af mærker.
Hundetrimmer bedst i test
Der er god grund til at læse op på både tests og anmeldelser af hundetrimmere, før du køber en model, du har udset dig. I tests vil du nemt kunne få et overblik over forskellige modeller og sammenholde deres fordele og ulemper. Det kan være en fordel, når der er mange at vælge mellem, og udvalget synes uoverskueligt.
Du vil også gennem anmeldelser og test få indblik i, hvilke typer af pels den bestemte udgave passer bedst til – og om de holder, hvad de lover. Det kan spare dig for at købe flere forskellige hundetrimmere, fordi du rammer plet med den rigtige model i første omgang.
Kan jeg selv trimme min hund?
Ja, du kan sagtens selv sørge for at både klippe og trimme din hund, så pelsen altid er velholdt og velplejet. Har du en hund, hvor pelsen altid vokser, og derfor skal trimmes eller klippes, kan du godt gøre det selv.
Det er dog vigtigt, at du ved, hvad du laver, og at du er forsigtig under processen. Hundens pels og hud skal behandles korrekt, så du ikke trimmer for meget pels af eller risikerer at skade hundens hud.
Du skal bruge en god og professionel hundetrimmer, hvis du vil sikre dig den letteste og mest smertefri proces. Det rigtige værktøj er nemmere at kontrollere, så du kan bruge den mest optimale teknik til netop din hunds pelspleje.
Derudover skal du være rolig og tålmodig, for det kan tage tid både at vænne hunden til trimmeren, men også mestre håndelaget korrekt. Du kan starte med at tage hunden til hundefrisør, hvor du vedligeholder selv mellem besøgene hos frisøren. På den måde bliver du mere fortrolig med, hvordan resultatet skal ende ud.
Derfor er det en god ide selv at trimme din hund
Der er både fordele og ulemper ved selv at klare hundetrimningen. Her opridser vi to gode grunde til, at du bør investere i en hundetrimmer og klare opgaven derhjemme.
Minimer stress og ubehag
Nogle hunde bliver meget utrygge, når de er i uvante omgivelser. Hvis du selv trimmer din hund derhjemme, kan du minimere stress og gøre det til en behagelig oplevelse for din hund.
Ved selv at klare trimningen, bliver hunden ikke udsat for fremmede mennesker, lugte og omgivelser, men kan være der, hvor den føler sig tryg med dig. Du skal heller ikke stå med besværet ved at komme forbi med hunden og hente den igen, hvilket kan stresse hunden ekstra.
Du kan også bruge tid på at forberede hunden til trimningen, så det ikke bliver så stor en overraskelse, når hundetrimmeren starter. Lad hunden høre trimmeren køre og giv den en godbid efterfølgende. Når den forbinder lyden med noget positivt, er det lettere for hunden at slappe af.
Du kan også køre den slukkede trimmer over hundens pels. Det vil vænne hunden til følelsen af maskinen, så den også er vant til dine bevægelser mod dens krop. Målet er, at hunden ikke skal blive stresset, men i stedet være afslappet under trimningen.
Spar penge på hundeklipning
Det kan være en dyr fornøjelse af besøge en hundefrisør med din hund med faste mellemrum. Selvom det er nemt at aflevere hunden og få det ordnet, kan du spare mange penge, hvis du selv vedligeholder mellem besøg hos hundefrisøren eller klarer opgaven selv.
Der kan selvfølgelig være racer, der kræver en særlig klipning med mange detaljer, som du har svært ved selv at lave ordentligt. Men med lidt øvelse og en professionel hundetrimmer, kan du undgå besværet med at bestille en tid og betale for at lade frisøren klare opgaven for dig.
Alt efter prisen på både besøg hos hundefrisør og hundetrimmer, kan du som grundregel regne med at have tjent hundetrimmeren ind svarende til 3 til 4 besøg ved frisøren. På sigt kan du derfor spare en del penge, hvis du selv ordner hundens pels.
Derfor skal hundens pels trimmes
Det er langt fra alle hunde, der behøver at blive trimmet, men der er gode grunde til, at nogle racer bør trimmes som en del af pelsplejen. Her kan du læse om nogle af grundene til, at du med nogle racer skal finde trimmeren frem.
Undgå filter og knuder
Hundens pels kan hurtigt filtre sammen, hvis den er for lang. Det kan blive smertefuldt, hvis pelsen klumper sammen og trækker i hundens hud. Hvis det bliver rigtig slemt, kan du være nødt til at barbere hunden helt ned, hvis der er lavet tunge dreadlocks i pelsen inde ved huden.
Der kan også sidde skidt, snavs og dyr i pelsen, hvis den er filtret sammen, der kan genere huden og hunden. Huden under kan blive rød, irriteret og inflammeret, hvis den ikke kan ånde ordentligt.
Det kan kræve meget tid og besvær, hvis du skal børste og rede pelsen hver eneste dag, så den forbliver fin og uden knuder. Vil du gøre det nemmere for dig selv at holde pelsen, kan du trimme den ned, så den er lettere at holde ved lige.
Undgå overophedning i sommervarmen
Nogle af de langhårede racer med en stor og tyk pels kan få det meget varmt i det danske sommervejr. Selvom de søger skygge, kan de overophede og blive utilpas, fordi de ikke kan komme ordentligt af med varmen.
Derfor kan nogle af de langhårede racer med fordel trimmes, når sommeren står for døren. Så kan de nyde de varme måneder med en mindre tung pels, der kan vokse ud til de køligere vintermåneder. Pelsen vokser ud igen, så hunden har sin varme vinterpels til de kolde tider.
Hvor ofte skal en hund trimmes?
Det er meget forskelligt fra hund til hund, race til race, hvor ofte de skal klippes eller trimmes. Når du bruger en hundetrimmer, vil du stadig klippe hundens pels, som klippede du med en saks. Skærehovedet skærer pelsen over på samme måde, som saksen klipper, men det er anderledes jævnt i længden og hurtigt klaret.
Med trimmeren kan du klippe pelsen meget kort alt efter hvilket afstandsstykke, du vælger at klikke på maskinen. Til forskel fra saksen risikerer du ikke at klippe i huden, fordi trimmerens skær er beskyttede. Derfor kan du også trimme meget tæt ved huden, hvis det er nødvendigt.
Start med trimning, når hunden er hvalp
Når hunden er cirka 5 måneder gammel, kan du starte med at trimme den. Det er vigtigt, at du gør det til en komfortabel oplevelse, som hunden forbinder med noget godt. På den måde slipper du for stort besvær og postyr, hver gang du finder trimmeren frem fra skabet.
Det gør ikke ondt på hunden, når du trimmer dens pels, men derfor kan den godt finde processen ubehagelig. Særligt lyden og følelsen kan gøre hunden utilpas, så ros og giv godbidder undervejs.
Starter du tidligt i hvalpens liv med at vænne den til trimmeren, vil du kunne gøre det resten af dens dage selv.
Racen afgør, om du skal eller ikke skal trimme din hund
Det er racen, der afgør, om du skal klippe med en saks eller trimme hundens pels ned. Der er stor forskel på, om din hund har både lang pels og underpels, kort pels og underpels, eller måske slet ingen underpels.
Korthårede racer
Det er ikke nødvendigt at trimme eller klippe de korthårede racer. De vil hverken få en lang pels, der skal ordnes, eller overophede i løbet af sommeren, som andre racer med en tykkere og kraftigere pels.
De meget korthårede racer som terriere har ingen underpels. De vil fælde, men det er ikke mere, end at det kan fjernes med en pelsbørste eller en handske til formålet.
Langhårede racer
Det er vigtigt, at du får en god hundetrimmer til langhårede hunde, hvis din hund har en en bestemt type pels. Hunderacer som bomuldshund, cocker spaniel, puddelhunde, shih tzu og bichon havanais har en pels, der ikke har meget underpels. Til gengæld vokser deres pels hele året rundt, og de vil ikke fælde.
Det er særligt til de racer med lang pels, der ikke fælder, hvor det er en god ide at trimme eller klippe pelsen med faste mellemrum, så den ikke bliver for lang.
Hvis du skal købe hundetrimmer til bomuldshund, puddelhunde, cocker spaniel, shih tzu, bichon havanais eller lignende, bør du vælge en god professionel model, der egner sig til formålet.
Racer med meget underuld
Der er også hunderacer som Golden Retriever, Langhåret hønsehund og lignende, der har en længere pels og tæt underuld.
De racer, der har meget underuld, kan det dog ikke betale sig at trimme alene. Trimning vil ikke fjerne den tætte underuld, så der kan opstå knuder og dreadlocks i pelsen. I stedet skal du fjerne løse hår ved at plukke dem ud med særlige redskaber til formålet.
Sådan sørger du for, at du trimmer din hund korrekt
Inden du kaster dig over at klippe og trimme din hund, bør du være opmærksom på, hvordan du gør det til en behagelig og smertefri oplevelse. Det er langt fra alle hunde, der bryder sig om at blive klippet – og særligt ikke med en larmende trimmer.
Derfor bør du følge vores gode råd, når du trimmer din hund:
- Gør arbejdsområdet klar. Inden du går i gang, skal du finde alt det nødvendige udstyr frem, og du bør også sørge for godbidder. Hav det hele indenfor rækkevidde, så du ikke skal op og lede efter ting, når du er gået i gang.
- Du skal altid bruge en trimmer med et skarpt skærehoved eller en skarp saks, når du ordner hundens pels. Et sløvt blad kan gøre ondt, fordi det rykker i pelsen. Slib din saks, hvis det er nødvendigt, eller udskift skærehovedet med et nyt, når det gamle er blevet sløvt på din hundetrimmer maskine.
- Før du starter med at trimme, bør du børste hundens pels grundigt. Det sikrer, at der ikke er sammenfiltret pels og knuder, som trimmeren ikke kan komme igennem.
- Trim kun pelsen i det naturlige mønster, så du følger den måde, det vokser på. Du skal passe på med at trimme hunden for meget, så den ikke har pels til at beskytte huden.
- Pas på hundens hud, og træk ikke i pelsen. Du kan nemt komme til at skade huden, så vær tålmodig og gør dig umage. Skulle du komme til at klippe i hundens hud, skal du med det samme vaske og rense såret, så det holdes hygiejnisk.
- Du kan bruge en hundetrimmer til poter, der er mindre og lettere at bruge, når du skal tage pelsen i det område. Det er også muligt at få maskiner med udskiftelige hoveder i forskellige størrelser, så du kan bruge den samme til flere områder.
Er du i tvivl om, hvordan du trimmer din bestemte race, kan du besøge en professionel hundeklipper om hjælp. De kan klippe og trimme din hund første gang, så du efterfølgende kan vedligeholde det selv.
Forskellen på hundeklipning og hundetrimning?
Klipning og trimning er til racer med en blød pels, der ikke fælder, men derimod fortsætter med at vokse. Det er racer som eksempelvis malteseren og bomuldshunden, hvor du kan trimme pelsen til den ønskede længde, så den ikke får knuder eller bliver filtret.
Nogle racer vil fælde en eller flere gange om året, og der skal du ikke finde trimmeren frem. I stedet skal du bruge forskellige redskaber, der kan ”plukke” de løse og døde hår ud, så de ikke generer hunden eller spreder sig i hele hjemmet. Du kan både bruge forskellige børster, kamme og andre former for redskaber, der er særligt lavet til formålet.
Hvis du har en korthåret hunderace som cain terrier, fox terrier eller andre lignende racer, skal du ikke trimme pelsen. Trimmer du pelsen, når hunden fælder, vil du efterlade de døde pelshår i huden, så den nye pels ikke kan vokse ordentligt ud.
Du kan trimme racer med en pels, der fælder, hvis de får det meget varmt om sommeren. Det gælder dog kun dem, der har en meget tæt og indelukket pels, hvor de overopheder uden pelspleje.
Kan man bruge almindelig trimmer til hund?
Det rigtige udstyr er afgørende, hvis du skal lave en vellykket trimning af din hund. Du kan ikke bruge din almindelige trimmer, da den ikke er kraftig nok til pels. Motoren skal være hårdfør og stærk, så pelsen bliver klippet over uden at rykke eller misse steder.
En hundetrimmer maskine er lavet med kræfter og skær, der egner sig til pels. Du skal altid gå med en professionel trimmer til hund, hvis du selv vil trimme din bedste ven.
Tilbehør til den perfekte trimning
Når du skal trimme din hund med en hundetrimmer, kan det også være en god ide, at du har andet tilbehør, der gør processen så let som muligt. Du kan blandt andet få brug for:
Grooming saks
En grooming saks er god, når du skal fintune detaljerne, så hundens pels er pæn og ensartet. Du kan særligt klippe til omkring poterne og i ansigtet, hvor hunden ikke bryder sig om, at du bruger trimmeren.
En grooming saks minder om en almindelig frisørsaks, hvor der også er støtte til din lillefinger, når du bruger den. Du kan få saksene i flere forskellige størrelser, så du kan vælge den model, der både passer til pelsen og klipningen, men også til din hånd.
Udtyndingssaks
Har din hund en meget kraftig og tæt pels, kan det være nødvendigt at tynde ud i pelsen med en udtyndingssaks, der også kaldes en effilersaks.
Med et særligt blad kan saksen tage cirka halvdelen af pelsen, der klippes, så den bliver lettere og mere luftig – hvilket er særlig godt til de store manker, der er varme i sommermånederne. Pelsen bibeholder sit fyldige udseende, men der vil bedre kunne trænge luft ned til huden.
Andre gode ting at have ved hånden
Udover ekstra udstyr til at klippe pelsen med, kan vi også anbefale, at du har et par andre ting ved hånden, der gør det lettere at trimme hunden.
Du kan med fordel have godbidder, som din hund holder af, så du kan belønne hunden undervejs. Det sikrer, at hunden forbinder oplevelsen med godt noget, og den bliver ved dig, mens du trimmer den.
Derudover skal du overveje, om du vil brede et håndklæde, lagen eller plastik ud under området, hvor du skal trimme hunden. Det sørger for at al den afklippede pels er let at smide ud, hvis du ikke kan trimme hunden udenfor.
Sådan vedligeholder du din hundetrimmer
Hundetrimmeren bliver udsat for en del mere end din almindelige hårtrimmer til mennesker. Når du har investeret i en god og professionel hundetrimmer, er det en god ide, at du vedligeholder den. Det sikrer, at den altid fungerer optimalt, og den får længst mulig levetid.
Når du har brugt din trimmer til hund, kan vi anbefale dig, at du følger de her råd:
- Fjern hår: Klippeskæret og afstandsstykket på din trimmer vil efter brug være fyldt med løse, afklippede hår, der skal fjernes. Du kan først puste de værste hår væk, før du børster maskinen og udstyr rent med den medfølgende børste.
Sørg for, at din maskine er helt ren, og er det muligt, bør du skille den ad, så du kan rengøre den grundigt med børsten. Der kan nemlig hurtigt samle sig små stykker hår og skidt i maskinen og udstyret. - Giv olie: Du bør efter hver brug sørge for, at du smører klippeskæret med olie. Det sikrer, at maskinen kan trimme uden friktion og problemer.
Du vil ofte få en lille olie med til maskinen, som du skal bruge. Hvis du løber tør for den medfølgende olie, kan du også bruge lidt symaskineolie til formålet, hvis der ikke er skrevet andet i vejledningen. - Udskift klippeskær: Med tiden vil klippeskæret blive slidt og sløvt, så du ikke kan trimme lige så effektivt. Det er ikke godt for hverken maskine eller hund, hvis du arbejder med et sløvt skær på maskinen.
Du kan skifte klippeskæret ud, så du sparer pengene på en helt ny maskine. Det kræver dog, at der udskifteligt skærehoved, og at du kan anskaffe dig nye, der passer til modellen.
FAQ
Kan jeg selv trimme min hund?
Ja, du kan sagtens selv stå for pelspleje og trimning af din hund med en hundetrimmer. Det er dog afgørende, at du ved, hvordan du trimmer hunden korrekt, så den ikke lider overlast.
Hvis du er usikker på, hvordan du trimmer din hund, bør du altid tage til en professionel hundefrisør, der har både erfaring og udstyr til det.
Skal min hund trimmes eller klippes?
Det er forskelligt fra race til race, om din hund skal trimmes, klippes eller ingen af delene. Du bør derfor være sikker på pelstypen og den rigtige vedligeholdelse af pelsen, før du går i krig med at klippe og trimme.
Hvad er den bedste hundetrimmer?
Den bedste hundetrimmer har motorkraft til at komme gennem din hunds pels. En hundetrimmer er kraftigere end en almindelig trimmer, hvor også størrelsen og formen på skærehovedet er lavet anderledes målrettet til din firbenede vens krops konturer.
Du bør aldrig anvende en almindelig trimmer til din hund. Det kan i værste fald skade hundens hud og pels.
Hvor tit skal jeg trimme min hund?
Hvis du vil holde frisuren og pelsens længde ved lige, bør du trimme din hund cirka hver anden måned til hver sjette måned alt efter behov.
Du kan tage til en professionel hundefrisør og få klippet frisuren, hvorefter du selv kan vedligeholde med en professionel trimmer derhjemme. En hundefrisør kan også vurdere, om hundens pels og hud er i orden, eller om der er behov for andre indgreb.